сряда, 9 май 2012 г.

Втори международен конкурс „Карст под защита – дар за поколенията”

Втори международен конкурс
„Карст под защита – дар за поколенията”

16-20 септември, 2012, Шумен

Всяка творба трябва да се придружава от следната информация (на хартиен или магнитен носител): заглавие, име и местоположение на представените обекти/местности, кратко описание на реализираната идея, автор (име, възраст, място на обучение/преподаване, адрес). Информацията да бъде представена на български, руски или английски език. Ще бъдат оценявани само оригинални авторски творби, не участвали вече в други конкурси. С изпращането на творбите авторите им се съгласяват те да бъдат използвани от организаторите с некомерсиална цел - за популяризиране на защитените карстови територии и карстологията чрез изложби, рекламни материали и др.
1. За ученици:
1.1. До 12 г.:
— Рисунка или творба с природни материали
1.2. Над 12 г.:
— Плакат/картичка или мултимедийна презентация/видеоклип
Ние живеем в един динамичен и понякога тревожен свят. Но в него все още има дивна красота с изваяни чудни скали, бистри изворни води и подземни дворци, които изплуват от тайнствения мрак на пещерите. Това царство, наречено карст, което за първи път си открил по време на екскурзия, или в което си се родил и живееш, вълнува твоето въобръжение. Изпрати ни най-добрата своя рисунка. А може би обичаш да майсториш с материали от природата - изпрати ни своя оригинална творба.
Ако си по-голям и вече те вълнува как да запазим тези кътчета от природата и за твоите връсници от идните поколения, изпрати ни своя плакат или оригинална картичка. Може би предпочиташ компютрите с техните възможности - тогава създай своя мултимедийна презентация-послание или видеоклип.

2. За учители:
— Моят необикновен урок
Карстовите райони са уникални със своите природни феномени, със спецификата и разнообразието на животни и растения, с традициите и бита на обитаващото ги население. Този рядък свят на красота, изненади и емоции, е твоята необичайна класна стая. И в нея ти правиш заедно с въодушевените си ученици оригинален урок-изследване за карста. Изпрати ни този урок - записан на съвременен магнитен носител (CD/DVD или видеофилм).
А може би интересът към карста те е подтикнал с твоите ученици да разработите училищен проект - сподели вашия опит и постижения в мултимедийна презентация и я изпрати за конкурса.

3. За студенти:
— Научно есе или мултимедийна презентацияя
— Арт-инсталация
В научните знания има малко познати, но вълнуващи области. Ти желаеш да бъдеш изследовател точно в такава област и си открил карста и пещерите, спелеологията и карстологията. Те все-повече те пленяват, а примерът на изследователите на бездните и подземните тайни, на тези малко останали бели петна в нашата планета, е заразителен. Ти вече си се потопил в този свят, направил си първите свои изследвания на карста. Напиши и своето първо научно есе и го изпрати за конкурса. Есето може да бъде илюстрирано с оригинални твои рисунки, снимки или други графични приложения. А може би предпочиташ да използваш съвременните компютърни технологии - разкажи в мултимедийна презентация за своите изследвания, за първите вълнуващи резултати, които си постигнал.

4. За природолюбители-фотографи (без възрастови ограничения):
— Композиция (от 3 до 5 снимки)
Един лъч светлина върху изваяна от водата пещерна фигура; късче небе, притиснато между отвесни скали на ждрело; дърво, кацнало на непристъпна скала; спящ прилеп с оросени крила; тъмнеещ вход към подземно тайнство; нежен цвят сред остри скални ръбове; детски очи, изгарящи от възхищение и отразяващи частица от заобикалящо неземно великолепие -направи своето внушение чрез подбрани мигове, които е запечатал твоят фотоапарат и изпрати композицията си от снимки - послание към съвременниците и завет за потомците. 


Повече информация на www.http://prokarstterra.bas.bg/forum2012/bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар