вторник, 29 май 2012 г.

За "Царят на инструментите" - органът в Благоевград

 
 НЧ „Никола Й. Вапцаров - 1866“ гр. Благоевград  притежава едно неоценимо материално богатство, това е концертния орган, монтиран при реконструкцията на новата сграда и открит през 1989 година. От общо десет органа в цялата страна, нашият е четвърти по ред. Негов архитект е г-н Бохумил Плански /Bohumil Plansky/ и е произведен в гр. Крънов /Чехия/. На него са концертирали едни от най-изявените български органисти, като проф. Нева Кръстева, която започна своето миналогодишно турне от Благоевград на 8 октомври 2011, Велин Илиев, както и гости от чужбина. В детската музикална школа на читалището съществува клас по орган, в който се обучават млади органисти.  На 22 май 2007 г. гост беше Бойд Джонс - органист и професор по орган в университета Стетсън, Деланд, Флорида САЩ. Много от концертите си той изнася в университети и колежи, както и в църкви от Калифорния до Мейн и Флорида. Д-р Джонс е консултант на няколко важни проекта за строеж на нови органи. Носител е на награди от национални и международни конкурси.
   Всяка година Ивета Иванова, възпитаничка на Велин Илиев, преподавател по пиано и орган в  НЧ „Никола Й. Вапцаров - 1866“, е главен "виновник" да се осъществяват по няколко концерта в годината с участието на много приятели и гости на Благоевград.

За първи път органът в Благоевград прозвучава пред публика на 23 февруари 1989. Ето как пресата отразява събитието:

"Духовна радост, духовен дар,тържество на музиката в целия и звукова мощ - такива мисли оставя преживяното в четвъртък вечер в залата на читалище "Никола Вапцаров" събитие - Благоевград има вече своя орган! Благоевград е вече сред четирите града, които разполага с това истинско чудо! И радост, и гордост, и доволство, и желание отново и отново да слушаш необхватната звукова палитра на този инструмент, справедливо считан за едно от великите човешки творения,изпълнили сърцата на благоевградчани, стекли се с оживен интерес на това истинско събитие в културния живот на града.

    След отминалите Зимни музикални празници, наличието на орган в Благоевград вече напълно оформи спектъра на възможностите ни за богат, многообразен, многожнаро концертен живот. Намерил прекрасно мястото си в голямата зала на читалището, заедно със стенописните пана, с цялата изискана атмосфера, благоевградският орган е дело на чехословашката фирма "Ригер - Клос" от град Крнов - един от най-реномираните производители на органи в световен мащаб. Първият органен концерт в Благоевград бе открит със слово на Никалай Шушков, председател на Комисията за духовно развитие при ОбНС. Тук бяха и представители на ЧССР в България. Присъствуващите топло аплодираха изпълненията на младата словашка органистка Ева Камарлова. Възпитаничка на братиславската музикална академия, тя запозна благоевградската публика не са с възможностите на големия инструмент, но и с автори от различните музикални стилове, писали за него. Слушахме четири части от бароковата сюита на френския композитор Луи Клерамбо, две хорални прелюдии от късната романтика на Йоханес Брамс, прелюдия и фуга в до диез минор на съвременния словашки автор Ян Цимер, които разкриха възможностите му да покаже музикалната сила на органа със стиловите белези на пост романтизма; и ако трябва да се говори за "царя на царя на инструментите", то това безспорно е Йохан Себастян Бах, чието творчество младата органистка представи с прелюдия и фуга в ла минор, за да завърши може би най-големия представител на съвременната френска музика Оливие Месиен, чиито четири симфонични медитации "Ла Сансион" бяха и най-овладяното произведение в изпълнение на Ева Камарлова. Бихме могли да и пожелаем и по-прецизна техника, и най-вече - по-голямо покритие между словесните ѝ бележки за стиловата характерност на изпълняваните пиеси и инструментално творчество. 

И изпълнени с благодарност за новите прекрасни възможности за музикален живот, за разнообразна програма на първия органен концерт, бихме пожелали органната музика да намери трайно своето място в концертната палитра на Благоевград. Неговата публика не познава органната музика, но прекрасно е, че такива срещи и предстоят. Нека те бъдат на равнището на чудесния инструмент и зала с които градът ни разполага; за да направят възможен достъпа на най-изтъкнатите наши и чуждестранни органисти до новото "чудо" на Благоевград. Нека срещите ни с органната музика в бъдеще отново и отново да се убеждава, че това "чудо" е вечно.... " .Людмила Димова, 28 февруари 1989 "Пиринско дело"
Ева Камерлова, 1989

 Erbaut 1988 von Rieger-Kloss, Krnov, Opus 3603, II/20, Schleifladen, mechanische Spieltraktur, elektrische Registertraktur
 I. Manual, C-a3, Hauptwerk
Principa1 8, Rohrflöte 8, Oktave 4, Blockflöte 2, Mixtur 4-5x 1 1/3, Trompete 8, II/I
 II. Manual, C-a3, Schwellwerk
Gedackt 8, Spitzgambe 8, Principal 4, Koppelflöte 4, Oktave 2, Sesquialter 2x 1 1/3, Scharf 4x 1, Krummhorn 8, Tremolo
 Pedal, C-f1
Subbass 16, Oktave 8, Bassflöte 8, Superoktave 4, Rauschpfeife 4x 2 2/3, Fagott 16, I/P, II/P
 Kombinationen: 4 freie Kombinationen, Pleno, Tutti
Absteller: Zungeneinzelabsteller, Zungen ab, Crescendo ab
Crescendowalze, Schwelltritt II

 Галерия:

НАЧАЛОТО




Бохумил Плански (1932 -2012)



Работници от Riger - Klos


НАСТОЯЩЕ

























Няма коментари:

Публикуване на коментар